Werneth High School
Romily, Stockport

A place that students will be proud and eager to use

School Library Design Case Study:

Werneth High School

Werneth School in Stockport has been in the fortunate position of being completely relocated into a new purpose-built home on the same site. As part of this, Opening the Book was invited by the Deputy Head, Alyson Littlewood, and School Librarian, Nikki Heath, to put forward a design for the new library.

Thanks to Nikki’s hard work, the old library was a successful hub of the school, issuing 12,000 books per year. She was keen that, despite moving to a smaller space, all the regular activities could be continued, including formal and informal lessons, Lego, reading and film clubs. Nikki said:

I knew that the new library would be smaller, and was concerned that we would end up with a very cluttered space that felt small and disorganised. I wanted the new library to fit enough seating for a class group, but also some comfy seating for the students to relax at break and lunchtimes. The old library had plenty of walls for book shelving, and the new library had virtually none! I wanted to retain as much book stock as possible. We have had quite a few author visits in the old build, and hosted them in the library. I wanted to continue to do so. Having seen the size of the new space on paper, I felt all of this would be impossible to achieve.

The first part of the design process was achieved entirely by phone and email, with our design team getting a basic understanding of the brief and translating this into an initial layout design.

Nikki summed up her vision for the new library by asking us to create “A space that students will be eager and proud to use.”

The initial layout design was revised following a visit to the school by members of our design team and Nikki and Alyson then joined us in Pontefract to discuss the proposal and to visit nearby Carleton High School, which we designed and fitted in 2012. We were delighted when Nikki and Alyson confirmed they wanted us to work with them on the project:

After showing the plans to some of the students, and a lengthy discussion, we have decided to go with Opening the Book. We felt that you had some very subtle ‘extras’ which would entice our students in on a regular basis and would make the library space truly special. Additionally, you are already aware how impressed we were that you came to us with plans that had clearly been thought out based on the information we had given you at that time - you were the only company to do so.

The library includes many of Opening the Book’s signature pieces, including our new Core and Orbit tables which combine to create a large group space for classes and parent/governor meetings. Nikki and Alyson were also keen to include our Cube shelving which helps give the library an informal feel and creates lots of space for face forward book promotion.

The library opened on the 7th November 2016 and the response from the students has been very positive.

The new library is smaller, but more efficient. The bookshelves make the books stand out, and a lot of the books look newer. The comfy seats are really comfortable, and I really like the lime green chairs. When the tables are together, it looks really cool!

View from entrance

View from entrance

Core table

Core table

I was amazed when I saw the new library. It felt really big, even though it is actually smaller. My favourite thing is the chess tables.

Core table combines with Orbit tables to accommodate large groups

Core table combines with Orbit tables to accommodate large groups

More Case Studies

Transforming the old chapel in a 19th century school into a contemporary, practical library was an exciting challenge for our design team this summer. The brief was to create a highly flexible layout which would accommodate all the usual activities required of the hard-working hub of the school, plus the ability to easily transform the space for large group events.

A dramatic building, a new landscaped development and a council ambitious to change its relationship with its customers – what an opportunity! Opening the Book worked with libraries, Customer Services, architects and contractors to create a completely new kind of experience for Telford residents, whether they come for the library’s new offers or to claim benefits.

A hard-working library with pressures on space was transformed through a major rethink. Capacities were increased through better space planning across several floors but the library feels more open and light because of the skilful layout in relation to the architecture. Opening the Book worked closely with senior managers to plan new approaches to staffing the space.

A much-loved but derelict cinema was reclaimed and extended as the Library and Customer Services Centre. Opening the Book brought contemporary style mixed with a celebration of cinematic heritage to deliver immediate appeal in the high street location. Upstairs we zoned the space for noisy and quiet activities and designed in a film-projection space for an audience of up to 60.

This market town had campaigned for a new library for 20 years so expectations were high. Residents, councillors and staff all supported our proposal to move to a discovery layout and retail-style presentation in the new library. The results in terms of increased membership, visits and loans have been outstanding.

The 4th floor of Boots has always been the most heavily used computer space in the university – and it showed. Opening the Book used colour and style to create a more pleasant study environment while actually increasing the number of study spaces available. Our unique desk design added student access to power sockets alongside fixed pcs to futureproof.