Kingham Hill School
Chipping Norton, Oxfordshire

School Library Design Case Study:

Kingham Hill School

Transforming the old chapel in a 19th century school into a contemporary, practical library was an exciting challenge for our design team this summer.

The brief was to create a highly flexible layout which would accommodate all the usual activities required of the hard-working hub of the school, plus the ability to easily transform the space for large group events.

Kingham Hill School’s redevelopment of the building included creating a mezzanine floor, providing space for informal seating as well as quiet study areas. This overlooks the ground floor where there is more relaxed seating and study, plus wow factor book display from our retail-style bookcases, featuring high quality, front-lit graphic panels.

Opening the Book's design and installation of our new School library were nothing short of fantastic. Their staff’s attention to detail and their understanding of the need to marry old and new were second to none, with the final product providing a modern twist which sat sympathetically within beautiful old beams. The fitters really cared about the aesthetics of the space and ensured that seams and joins were beautifully crafted. The designers worked with us through every part of the process to assist us in the selection of colours, furniture and shelving to ensure that we achieved the most from the space - the finished design is stunning, practical and welcoming. A pleasure to work with!”

Catriona Thompson, School Bursar
View towards mezzanine (before and after)

View towards mezzanine (before and after)

View to the ground floor study/events space (before and after)

View to the ground floor study/events space (before and after)

View to the ground floor study/events space (before and after)

View to the ground floor study/events space (before and after)

Above: Our unique Byte and Orbit tables combine to provide ideal group study space. 
Below: Informal seating and tempting book display provide a relaxed atmosphere

More Case Studies

Werneth School in Stockport has been in the fortunate position of being completely relocated into a new purpose-built home on the same site. As part of this, Opening the Book was invited by the Deputy Head, Alyson Littlewood, and School Librarian, Nikki Heath, to put forward a design for the new library.

A dramatic building, a new landscaped development and a council ambitious to change its relationship with its customers – what an opportunity! Opening the Book worked with libraries, Customer Services, architects and contractors to create a completely new kind of experience for Telford residents, whether they come for the library’s new offers or to claim benefits.

A hard-working library with pressures on space was transformed through a major rethink. Capacities were increased through better space planning across several floors but the library feels more open and light because of the skilful layout in relation to the architecture. Opening the Book worked closely with senior managers to plan new approaches to staffing the space.

A much-loved but derelict cinema was reclaimed and extended as the Library and Customer Services Centre. Opening the Book brought contemporary style mixed with a celebration of cinematic heritage to deliver immediate appeal in the high street location. Upstairs we zoned the space for noisy and quiet activities and designed in a film-projection space for an audience of up to 60.

This market town had campaigned for a new library for 20 years so expectations were high. Residents, councillors and staff all supported our proposal to move to a discovery layout and retail-style presentation in the new library. The results in terms of increased membership, visits and loans have been outstanding.

The 4th floor of Boots has always been the most heavily used computer space in the university – and it showed. Opening the Book used colour and style to create a more pleasant study environment while actually increasing the number of study spaces available. Our unique desk design added student access to power sockets alongside fixed pcs to futureproof.